Author Topic: PHP  (Read 23760 times)

Description:

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Rene

 • Oud en wijs of eigenwijs
 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 374
 • Gender: Male
PHP
« on: July 31, 2013, 08:20:38 AM »
PHP (PHP: Hypertext Preprocessor) is een scripttaal, die bedoeld is om op webservers dynamische webpagina's te creëren. PHP is in 1994 ontworpen door Rasmus Lerdorf, een senior softwareontwikkelaar bij IBM. Lerdorf gebruikte Perl als inspiratie.

Aanvankelijk stonden de letters PHP voor Personal Home Page (de volledige naam was Personal Home Page/Forms Interpreter, PHP/FI). Sinds PHP 3.0 is de betekenis een recursief acroniem geworden: PHP: Hypertext Preprocessor. Deze naam geeft aan waar de taal meestal voor gebruikt wordt: informatie verwerken tot hypertext (meestal HyperText Markup Language (HTML) en Extensible HyperText Markup Language (XHTML).

PHP is een scripttaal en is vergelijkbaar met Perl, Python en Ruby. Qua syntaxis lijkt PHP het meest op C. In tegenstelling tot C is het in PHP (met name PHP5) mogelijk objectgeoriënteerd te programmeren, net als in bijvoorbeeld Java en C++. Net als bij veel andere scripttalen moeten variabelen voorafgegaan worden door een dollarteken ('$'). Dit in tegenstelling tot talen als C, C++ en Java. Dit is overgenomen uit de scripttaal Perl, waarvan PHP mede is afgeleid. Naast server-side scripting kan PHP ook gebruikt worden via de opdrachtregel of in grafische applicaties, bijvoorbeeld met PHP-GTK (PHP met GTK+).

PHP maakt zowel object- als functiegeoriënteerd programmeren mogelijk. Oorspronkelijk was functiegeoriënteerd programmeren het belangrijkste, maar de aandacht verschuift steeds meer naar objectgeoriënteerd programmeren.

Een server-side scripting-taal, die hoofdzakelijk wordt gebruikt om op de webserver dynamische webpagina's te creëren, is voor de gebruiker onzichtbaar. Alleen het resultaat is zichtbaar en dat ziet eruit als een gewone HTML-pagina. De voordelen van PHP zijn: het is opensourcesoftware, het is zeer populair, makkelijk te leren en er is een brede ondersteuning mogelijk op het internet.

PHP wordt vaak in combinatie met een relationele database gebruikt. De meest gebruikte relationele databases voor PHP zijn MySQL en PostgreSQL. Het is ook mogelijk om andere databases te gebruiken met PHP, zoals MongoDB en mSQL.

Er zijn veel verschillende toepassingsmogelijkheden voor PHP, zoals het verwerken van data, het aanspreken van databases, bestandsbewerking en het genereren van afbeeldingen en XML. Een deel hiervan zit ingebakken in de taal, een deel hiervan is via extensies en modules beschikbaar (o.a. via PEAR).

Object-geörienteerdheid

PHP wordt vanwege het lage instapniveau gezien als een van de makkelijkste webtalen en voorziet tegelijk in grote doorgroeimogelijkheden. Zo is het met PHP mogelijk objectgeoriënteerd (OO, Object Oriented) te programmeren. Bij OO programmeren (OOP) maakt men klassen van waaruit weer objecten gemaakt kunnen worden. De klassen zijn als het ware een recept, een beschrijving van het object. Een bouwplattegrond van een fiets is vergelijkbaar met een klasse en de fiets zelf is vergelijkbaar met een object. In de klasse zijn de onderdelen van de fiets beschreven (properties, bijvoorbeeld wielen en trappers) en de mogelijkheden van een fiets (methods, bijvoorbeeld fietsen, remmen, bellen, licht aandoen, op slot doen). Van een klasse kunnen dus verscheidene objecten (zij het met verschillende parameters) worden gemaakt. Zo zou je met dezelfde onderdelen bijvoorbeeld ook een ligfiets of een driewieler kunnen maken. Of tien soortgelijke fietsen met allemaal een verschillende kleur.

Geschiedenis

PHP werd in 1994 ontwikkeld door Rasmus Lerdorf. De eerste publieke versie werd uitgegeven in 1995, alsook versie 2. Zeev Suraski en Andi Gutmans, twee Israëlische ontwikkelaars aan de Technion IIT, herschreven de parser in 1997 en vormden de basis voor PHP 3 en veranderde hiermee de naam in PHP: Hypertext Preprocessor. Het ontwikkelteam bracht PHP/FI 2 officieel in november 1997 uit, na maanden van beta-tests. Hierna begon de publieke test van PHP 3 en in juni 1998 werd PHP 3 officieel uitgebracht. Suraski en Gutmans begonnen hierna met het herschrijven van de PHP parser, met de Zend Engine in 1999 als resultaat. Hiermee werd Zend Technologies opgericht in Ramat Gan, Israël.

Op 22 mei 2000 werd PHP 4, aangedreven door Zend Engine 1.0, uitgebracht. Op 13 juli 2004 werd PHP 5 uitgebracht, aangedreven door de nieuwe Zend Engine II.

Ondanks dat PHP 5 al sinds 2004 beschikbaar is, gebruiken veel webservers pas sinds begin 2007 PHP5, omdat eerdere versies niet stabiel genoeg waren. De meest recente stabiele versie is 5.4.0 (1 maart 2012). In deze versie zijn er ook veel bug-fixes gedaan. De belangrijkste kenmerken van PHP 5 zijn het verbeterde objectgeoriënteerd programmeren, de hogere snelheid, de mogelijkheid om SQLite aan te spreken en de vernieuwde Extensible Markup Language (XML)-bibliotheek.

Gebruik

PHP wordt veel gebruikt om op webservers dynamisch webpagina's te creëren. Andere bekende server-sidescripttalen zijn Java Server Pages (JSP), Coldfusion en Active Server Pages (ASP). De code van de pagina wordt op de webserver uitgevoerd en het resultaat wordt naar de computer van de bezoeker gestuurd en in de webbrowser getoond. Dit in tegenstelling tot client-side-scripting (zoals JavaScript), waarbij de webbrowser eerst de pagina van de webserver downloadt en vervolgens zelf (op de computer van de bezoeker) code uitvoert.

Wanneer een browser een PHP-document oproept, wordt op de server eerst de in het document opgenomen PHP-code uitgevoerd. Dit gebeurt door de PHP-interpreter (de PHP-engine). Het resultaat (meestal HTML) wordt door de webserver naar de browser gestuurd. PHP kan echter ook andere documenttypen, zoals afbeeldingen of XML, genereren. PHP-documenten hebben vaak de extensie .php, maar ook de oudere extensies worden nog (weliswaar sporadisch) gebruikt.

PHP ondersteunt ook diverse extensies die (in de Windows-versie) als aparte module geleverd worden. Alle documentatie is in de PHP-handleiding te vinden. Onder andere door de gemakkelijk bereikbare documentatie (centraal op een locatie) is PHP populair geworden onder webprogrammeurs.

PHP wordt vaak gebruikt in combinatie met het besturingssysteem Linux, de Apache webserver en de MySQL databasesoftware. Een dergelijke combinatie wordt afgekort tot LAMP. Het komt ook wel eens voor dat men Windows gebruikt in plaats van Linux. WAMP is hierbij de afkorting voor systemen die Windows gebruiken en er wordt wel eens de afkorting MAMP gebruikt voor de Apple Macintosh. Ook zijn er kant en klare programma's die een volledige WAMP-omgeving installeren. Voorbeelden hiervan zijn WAMP en XAMPP.

Populariteit

PHP is erg populair en wordt voor allerlei webapplicaties gebruikt, zoals bulletinboards/forums, contentmanagementsystemen, blogs en Wiki's. Inmiddels worden ruim 26 miljoen websites gegenereerd met behulp van PHP

bron Wikipedia.nl
Moderator of @Moraalridder
Oud en wijs of eigenwijs.

Verdien online geld forum

PHP
« on: July 31, 2013, 08:20:38 AM »

martin verlaan

 • Jr. Member
 • ***
 • Posts: 58
 • Gender: Male
Re: PHP
« Reply #1 on: March 15, 2014, 09:04:38 PM »
Beetje late reactie, maar PHP is een fantastische programmeertaal waarmee je dynamische websites en de meest uiteenlopende tools en webapplicaties kunt maken. Ik kan iedereen die zich met internet marketing bezighoud aanraden om zich hierin te verdiepen. Er gaat een wereld voor je open. Ik ben benieuwd over er meer leden van dit forum programmeren en zo ja in welke taal.

Marco

 • NIMA Marketinggroep
 • Hero Member
 • ******
 • Posts: 1167
 • Gender: Male
 • Moderator
Re: PHP
« Reply #2 on: March 15, 2014, 10:54:08 PM »
Ik programmeer in PHP en SQL. Kennis van SQL is handig om aanpassing te maken in PHP-websites, settings ed.
Dropshipping specialist
NIMA A + B

Moderator

Jordi

 • ONLINE ONDERNEMER
 • Global Moderator
 • Hero Member
 • *****
 • Posts: 1246
 • Gender: Male
Re: PHP
« Reply #3 on: March 18, 2014, 06:23:59 AM »
De meeste websites zijn gebouwd in PHP en met een SQL database. Kennis van PHP en SQL helpt een internet marketeer, als hij de website moet aanpassen aan zijn eigen wensen.

Bijvoorbeeld het installeren van een nieuw script, wat niet wordt ondersteund door de hosting-provider.
HEAO CE
NIMA B

mediawizard

 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 285
 • Gender: Male
 • Open Source software zoals WordPress en Ubuntu
Re: PHP
« Reply #4 on: April 04, 2014, 01:12:52 PM »
Wil je meer leren over het toepassen van Linux MySql en PHP installeer dan een Webserver op je eign computer, Ideaal voor experimenten. Kijk op mijn website ga in het menu naar "Ubuntugeheimen" en dan naar "Wordpress Webserver installeren"
Mensen bewust maken dat goede software niet duur hoeft te zijn. De software die ik gebruik is tot nu toe GRATIS en bovendien van uitmuntende kwaliteit.
Mijn favoriete OS is Ubuntu 12.04 LTS Linux.
Verder ben ik bezig met Twitter, Facebook

Verdien online geld forum

Re: PHP
« Reply #4 on: April 04, 2014, 01:12:52 PM »

Rene

 • Oud en wijs of eigenwijs
 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 374
 • Gender: Male
Re: PHP
« Reply #5 on: April 04, 2014, 02:04:12 PM »
Quote
@mediawizard

Ik ben geneigd om een aantal berichten te classificeren als SPAM.

 
Moderator of @Moraalridder
Oud en wijs of eigenwijs.

mediawizard

 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 285
 • Gender: Male
 • Open Source software zoals WordPress en Ubuntu
Re: PHP
« Reply #6 on: April 04, 2014, 02:53:10 PM »
Dit is geen spam maar een link naar een artikel van mijn website. Alsjeblieft nader toelichten wat ik fout gedaan heb.
Mensen bewust maken dat goede software niet duur hoeft te zijn. De software die ik gebruik is tot nu toe GRATIS en bovendien van uitmuntende kwaliteit.
Mijn favoriete OS is Ubuntu 12.04 LTS Linux.
Verder ben ik bezig met Twitter, Facebook

Rene

 • Oud en wijs of eigenwijs
 • Administrator
 • Sr. Member
 • *****
 • Posts: 374
 • Gender: Male
Re: PHP
« Reply #7 on: April 04, 2014, 04:36:41 PM »
Dit is reclame voor je eigen website, zonder dat je echt deelneemt aan een discussie.
Moderator of @Moraalridder
Oud en wijs of eigenwijs.

Verdien online geld forum

Re: PHP
« Reply #7 on: April 04, 2014, 04:36:41 PM »

 

Laatste berichten

Geldverdienen$$ heeft zich aangemeld op het forum. by Peter
Yesterday at 10:56:43 PM

Re: Project Voetbalblog by Fee
Yesterday at 05:11:59 PM

Re: Project Voetbalblog by Dimian
January 18, 2019, 09:36:50 AM

Re: Project Voetbalblog by Pita
January 15, 2019, 08:27:42 PM

Re: Project Voetbalblog by Dimian
January 14, 2019, 10:41:13 PM

Re: Hoe krijg je traffic naar je affiliate link zonder advertentiebudget? by Jordi
January 13, 2019, 08:42:49 PM

Re: Hoe krijg je traffic naar je affiliate link zonder advertentiebudget? by Pita
January 12, 2019, 05:31:04 PM

Re: Hoe krijg je traffic naar je affiliate link zonder advertentiebudget? by Baliman
January 12, 2019, 12:36:12 AM

Re: Hoe krijg je traffic naar je affiliate link zonder advertentiebudget? by Fee
January 11, 2019, 10:27:54 PM

Re: Hoe krijg je traffic naar je affiliate link zonder advertentiebudget? by Jordi
January 10, 2019, 02:03:16 PM

Re: Hoe krijg je traffic naar je affiliate link zonder advertentiebudget? by Baliman
January 10, 2019, 12:46:57 AM

Re: Hoe krijg je traffic naar je affiliate link zonder advertentiebudget? by Jordi
January 09, 2019, 11:57:40 PM

Top Posters

admin
Posts: 4938
Pita
Posts: 1758
Peter
Posts: 1364
Jordi
Posts: 1246
Fee
Posts: 1200
Marco
Posts: 1167
Rob
Posts: 1133
Lexus
Posts: 1118
Chris
Posts: 950
Anneke
Posts: 656
Online Marketeer
Posts: 548
Rene
Posts: 374
Cookie
Posts: 359
Luukratief
Posts: 315
Gerrit87
Posts: 305
Powered by EzPortal