Author Topic: Plus500 handelt tegen zijn eigen klanten in.  (Read 3936 times)

0 Members and 1 Guest are viewing this topic.

Niel

  • Affiliate
  • **
  • Posts: 29
  • Gender: Male
  • Online ondernemen en beleggen
Plus500 handelt tegen zijn eigen klanten in.
« on: December 13, 2015, 01:56:55 AM »

Geachte lezer, er staat een prijs op uw hoofd. Het openingsbod is $ 500. Dat bedrag biedt online beleggingsplatform Plus500 voor elke Nederlander die als klant wordt geworven voor Plus500. Het vindersloon voor een Nederlandse klant kan oplopen tot $ 600.

Gemeten naar deze beloning horen Nederlanders voor Plus500 tot de meest begerenswaardige klanten, samen met Zwitsers, Luxemburgers, Zweden, Britten en Duitsers. Voor een belegger uit bijvoorbeeld Roemenië heeft Plus500 aanzienlijk minder over: $ 150. Net zoveel als voor een Maleisiër of een Let. Behalve een aanbrengvergoeding offreert Plus500 ronselaars ook een winstdeling van 15% tot 25% van de maandelijkse brutowinst die hun aangebrachte klanten voor de onderneming opleveren.

Internetbroker Plus500 is een aanbieder van cfd’s, ‘contracts for difference’. Met deze beleggingsproducten kunnen beleggers speculeren op prijsschommelingen van zo’n tweeduizend financiële producten, variërend van valuta’s tot en met oliecontracten. Met een laagdrempelige inleg van €100 kan iedereen vrijwel onmiddellijk geld inzetten op een vermoede prijsbeweging.

Hoe werkt een ‘contract for difference’?

Met een cfd kan een belegger speculeren op prijsschommelingen van zo’n tweeduizend financiële producten, variërend van valuta’s tot en met oliecontracten, zonder dat hij het product zelf hoeft te kopen. In het ‘contract for difference’ gaat de belegger een contract aan met een bank of broker om in te spelen op een koersverandering van een product naar keuze, bijvoorbeeld een waardestijging van een aandeel dat €100 waard is. De belegger hoeft niet het hele bedrag voor dat aandeel neer te leggen, maar slechts een onderpand (margin) dat dient als zekerheid voor de aanbieder van de cfd. Dit is voor aandelen vaak 5%. Een belegger kan dus met een inleg van slechts €5 gokken op een waardestijging van het aandeel. Wordt het aandeel meer waard, dan krijgt de belegger het positieve verschil en kan zijn winst een aantal malen groter zijn dan zijn inleg. Maar in het omgekeerde scenario kan ook het verlies oplopen tot vele malen de inleg van €5. In dat geval moet de belegger bijstorten of — als de belegger niet over de brug komt — kan de cfd-aanbieder zich alvast het onderpand toe-eigenen. Het onderpand dat de belegger moet storten is afhankelijk van de liquiditeit en beweeglijkheid van de onderliggende waarde en kan variëren van 10% tot 70% van de onderliggende waarde. Bij een ongunstige ontwikkeling kan de broker eisen dat de margin wordt aangevuld. Veel brokers bieden hun klanten de kans om grote te verliezen te vermijden door het aanbieden van een ‘stop loss’-garantie, waarbij het contract bij een vooraf afgesproken niveau wordt ontbonden. Cfd’s stellen beleggers in staat om snel in te spelen op koersbewegingen. In tegenstelling tot andere hefboomproducten als turbo’s kunnen beleggers 24 uur per dag handelen in cfd’s. De kosten van cfd’s zitten verwerkt in de spread (het verschil tussen de bied- en laatprijs). Ook vragen veel aanbieders een commissie en moeten beleggers ‘overnight’ rente betalen als ze ’s nachts een cfd-positie aanhouden.

Cfd’s zijn razend populair bij beleggers, maar niet bij toezichthouders. De Autoriteit Financiële Markten waarschuwde deze week in een kritisch rapport dat deze producten vanwege hun grote risico’s ongeschikt zijn voor de meeste beleggers. De toezichthouder constateert een zorgwekkende leemte in de Europese controle op de buitenlandse verkopers van cfd’s.

Het in Groot-Brittannië aan de beurs genoteerde Plus500, dat zich ‘de wereldwijde handelsmachine’ noemt, is zo’n buitenlandse verkoper. Het bedrijf is op de beurs in Londen meer dan $1 mrd waard. De Israëlische internetbroker staat op Cyprus geregistreerd, maar mag dankzij Europese regels in Nederland opereren.

Afgelopen jaar keerde de internetbroker haar aandeelhouders $ 60 mln dividend uit. Dat is een verviervoudiging ten opzichte van 2013, waarover het laatst verschenen jaarverslag van Plus500 gaat. Ook dat verslag toont een groot verlangen van Plus500 naar verse klandizie. De marketingkosten van Plus500 zijn bijvoorbeeld net zo hoog als het bedrag ($33 mln) dat beleggers bij de broker hebben uitstaan.

De inkomsten van Plus500 ($115 mln) zijn drieënhalf maal zo hoog als dat bedrag van de 85.795 klanten op hun Plus500-rekening. Van elke euro die een klant aan Plus500 toevertrouwt, weet de broker dus drieënhalve euro voor zichzelf te creëren. Opvallend, omdat de inleg van klanten de inkomstenbron van een broker is.

Hoe weet Plus500 zulke hoge inkomsten te genereren uit haar clientèle? De Nederlandse Plus500-klant Max Mink stelt het antwoord te weten: ‘Mijn verlies is hun winst.’ Dat geldt volgens hem voor alle beleggers van Plus500, betoogt Mink in zijn uitgebreide klacht over Plus500 die hij deze maand stuurde naar de Nederlandse toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) en de Britse evenknie Financial Services Authority (FSA).

De belegger, in het dagelijks leven assessment-pscyholoog, is klant geworden bij Plus500 om wat extra’s te verdienen met zijn spaargeld van 2014. ‘Als zzp’er zonder pensioenopbouw en overal lage rente dacht ik het ei van Columbus te hebben gevonden’, zegt Mink. Zijn keuze viel op Plus500 omdat het bedrijf onder controle valt van de Britse toezichthouder. Hij oefende een aantal weken op hun proefrekening. ‘Dat ging prima.’

Maar toen Mink ging handelen, kreeg hij een andere ervaring. Na een reeks rare voorvallen besloot Mink de kleine letters van zijn gebruikersovereenkomst met Plus500 te bestuderen. Daarin staat dat Plus500 ‘de tegenpartij’ is van haar eigen klanten. Plus500 is de koper als haar klant een positie verkoopt en Plus500 is de verkoper als de klant iets koopt. Mink: ‘Plus500 is de directe tegenstander van zijn eigen klanten. Plus500 handelt tegen haar eigen klanten. Plus500 heeft er belang bij dat haar klant verlies lijdt.’

De consequentie is, aldus Mink, dat Plus500 vooral winst maakt als de klant verlies lijdt (naast de de spread tussen bied- en laatkoers waar ze winst op maken). Tegen die achtergrond moet volgens Mink paragraaf 27.2 van de gebruikersovereenkomst van Plus500 worden gelezen: ‘U moet zich er van bewust zijn dat wij winst kunnen maken als de marktprijzen zich tegen u keren.’ Marktprijzen? Mink wijst op paragraaf 15.4 van de gebruikersovereenkomst: ‘Dit handelsplatform staat los van iedere effectenbeurs. Wij zijn op geen enkele manier verplicht om enige specifieke prijs of handelsregel te volgen van zo’n effectenbeurs.’ Mink: ‘Plus500, jouw tegenpartij, bepaalt haar eigen prijs. Als klant heb je maar te accepteren welke prijs er uit de bus komt. Niemand kan controleren of die reëel is en hoe die prijs precies tot stand komt.’

Opnieuw de gebruikersovereenkomst die klanten van Plus500 moeten accepteren: ‘De prijzen die wij bieden op het handelsplatform hoeven niet de best beschikbare prijzen te zijn en wij mogen uiteenlopende prijzen aanbieden aan verschillende klanten.’ Ten slotte, paragraaf 15.4: ‘De prijzen die het handelsplatform citeert zijn uitsluitend bestemd voor uw persoonlijke handel. U stemt ermee in dat u in geen geval over onze prijzen communiceert met wie dan ook.’ Ondoorzichtige willekeur regeert de prijzen die Plus500 haar klanten in rekening brengt, aldus Mink, met als toetje dat de klant een zwijgplicht hierover krijgt opgelegd.

Als welkomstgeschenk krijgt een nieuwe klant onmiddellijk €30 bonus. In werkelijkheid is Plus500 volgens Max Mink allesbehalve vrijgevig. In zijn klacht geeft hij twee voorbeelden van moeizame of vergeefse pogingen van hem om Plus500 te bewegen om de winst op profijtelijke transacties uit te betalen. De eerste keer weigert Plus500 omdat Mink het verkeerde bankrekeningnummer zou hebben opgegeven. Een volgende betalingsopdracht zou een foute Swift-code bevatten. Onzin, volgens Mink. Het gevolg was wel dat hij weken op zijn geld moest wachten. ‘Geld aan Plus500 overmaken, duurt een paar minuten. Plus500 geld laten uitbetalen vergt weken’, aldus Mink. De gebruikersovereenkomst stelt dat het drie werkdagen duurt voor Plus500 uitbetaalt.

Reactie Plus500

Plus500 herkent het beeld niet dat belegger Max Mink schetst. ‘Wij matchen de posities van onze klanten met elkaar. De positie van een belegger die gokt op een koersstijging wordt gekoppeld aan een belegger die hoopt op een koersdaling. De commissies hierop vormen onze inkomsten’, zegt bestuursvoorzitter Gal Haber telefonisch vanuit het hoofdkwartier in Haifa in Israël. ‘In 2014 hebben verliezen van klanten geen cent bijgedragen aan onze winst.’ De bestuursvoorzitter ontkent dat Plus500 verschillende klanten verschillende prijzen rekent. ‘Iedereen krijgt dezelfde prijs, die gebaseerd is op de echte markt en die door klanten te controleren is via Google en Yahoo Finance. Dat we klanten ontmoedigen om te communiceren over de prijzen is om te voorkomen dat onze concurrenten onze prijzen gebruiken.’ De bestuursvoorzitter, die eerder een webportal voor backgammon oprichtte, ontkent dat Plus500 moeilijk uitbetaalt. ‘We betalen dagelijks honderden beleggers, meestal binnen twee werkdagen. We proberen het zo makkelijk mogelijk te maken, want dat is goed voor de geloofwaardigheid van ons bedrijf. Een klant die uitbetaald wordt is de beste reclame die ons bedrijf kan wensen.’

Mink concludeert dat Plus500 ‘prijsmanipulatie’ en ‘fraude’ toepast. Hij roept de AFM op om deze handel in cfd’s te verbieden, ‘of anders onder het toezicht van de Kansspelautoriteit te brengen.’ ‘Er is een enorme discrepantie tussen de waarschuwingen over de risico’s van cfd’s, die Plus500 vooraf keurig vermeldt, en de manier waarop binnen het systeem juist allerlei regels en functies dat risicovol handelen sterk verhogen.’

Zichzelf spaart Mink overigens ook niet in zijn communicatie met Het Financieele Dagblad: ‘Benieuwd hoe jullie me neerzetten: dat kan als op geld beluste, naïeve sukkel die in vertrouwen en zonder goed de Gebruikersovereenkomst te lezen het schip in ging. Dat is zeker één kant van het verhaal en volgens mij symptomatisch voor 90% van de gebruikers van Plus500 als ik de forums zo bekijk

Bron: http://beleggersforum.net/forum/ond/plus500-maakt-winst-als-u-verlies-maakt

Verdien online geld forum

Plus500 handelt tegen zijn eigen klanten in.
« on: December 13, 2015, 01:56:55 AM »

 

Laatste berichten

Re: Geld verdienen op Internet by Pita
Yesterday at 10:52:33 PM

Re: Geld verdienen op Internet by Sonny
Yesterday at 09:47:07 PM

Re: Geld verdienen op Internet by Esmee
Yesterday at 09:23:20 PM

Re: Geld verdienen op Internet by Pita
Yesterday at 07:12:09 PM

Re: Geld verdienen op Internet by Sonny
Yesterday at 06:57:11 PM

Re: Geld verdienen op Internet by Rob
Yesterday at 05:38:57 PM

Re: Geld verdienen op Internet by Sonny
Yesterday at 03:28:44 PM

Re: Geld verdienen op Internet by Anneke
Yesterday at 02:44:50 PM

Re: Geld verdienen op Internet by Sonny
Yesterday at 01:41:36 PM

Re: Geld verdienen op Internet by Pita
Yesterday at 01:08:01 PM

Re: Geld verdienen op Internet by Drazzic
Yesterday at 08:01:24 AM

Re: Geld verdienen op Internet by Jordi
Yesterday at 07:46:07 AM

Top Posters

admin
Posts: 4721
Pita
Posts: 1661
Peter
Posts: 1301
Jordi
Posts: 1191
Marco
Posts: 1127
Fee
Posts: 1109
Rob
Posts: 1096
Lexus
Posts: 1073
Chris
Posts: 868
Anneke
Posts: 623
Online Marketeer
Posts: 542
Rene
Posts: 355
Cookie
Posts: 345
Luukratief
Posts: 310
Gerrit87
Posts: 284
Powered by EzPortal